Färgernas påverkan på det mänskliga känslolivet

Idag matas vi dagligen med miljontals färgkombinationer, en del mer genomtänkta än andra, och att färg påverkar våra sinnen är det delade åsikter om. En del skeptiker anser att färger inte har någon betydelse för människan, att dessa inte besitter något speciellt budskap och på så sätt inte påverkar människans känsloliv. De anser alltså att sambandet mellan färg och människan inte har någon direkt koppling till hur vi känner, tänker och agerar. Men det finns även många psykologer idag som hävdar motsatsen. Vi på Sweink.se håller oss till psykologi och anser, likt världens många psykologer, att färger visst påverkar hur vi känner och agerar, och vi tänkte därför berätta om några färger och dess egenskaper.

Den vita färgen står för renlighet och andlighet

Vit och bröllop är kärlek

De vita färger återspeglar renlighet, harmoni, ärlighet, oskuldsfullhet, andlighet, lugn och säkerhet, och återger därför budskapet om en lugn och ren atmosfär. Att använda sig av vitt kan motverka stress och dysterhet och används även flitigt vid olika terapiformer. Du har säkert själv märkt av den vita färgens egenskaper och känt dess lugn när du träder in i ett ljust och vitt rum. Dock kan färgen dessvärre utstråla en viss kyla och ensamhet, klinisk och isig om man använder denna på fel sätt. Men genom att kombinera de vita med en annan varm och andlig färg kan man snabbt motverka dess negativa egenskaper.

Finn makt och auktoritet i den svarta färgen

Även om många ser svart som en negativ, sorglig och ond färg, så bär även denna färgskala ett viktigt budskap. Här återspeglas nämligen känslan av makt, auktoritet och styrka. Svart är en stabil färg som används flitigt i dagens samhälle. Eftersom färgen både kan återspegla det onda, hårda och kalla samtidigt som det eleganta, majestätiska och ädla, är det viktigt att tänka igenom och kombinera färgen med rätt motsvarighet för att uppnå det önskade känsloresultatet. Exempel på en färg som är bra att använda i kombination med svart är gul och guld. Gul är en glad, aktiv och energisk färg som i kombination med svart skapar en mer sportig look och genom att addera gul med de svarta färgerna får man en färgkombination som utstrålar makt. Dessa färgkombinationer är vanligen vid olika sportsammanhang och både stora fotbollslag som Borussia Dortmund i Tyskland, sportinriktade företagsloggor, som hos www.bethard.nu, och andra framstående och mäktiga sportföretag som går under dessa färgkombinationer.

Grön är naturens under

Grön natur

Som känt återspeglar den gröna färgen natur  och växtlighet, och är även den färg som ögat lättast accepterar. Färgen har en lugnande och uppfriskande effekt på människan och symboliserar natur. De positiva egenskaperna färgen har är bland annat känslan av äventyrlighet, harmoni, välmående och vänlighet och går även mycket bra ihop med den vita färgen. Dessvärre kan en missfärgad grön, eller fel färgkombinationer, utstråla bitterhet och avundsjuka, okunnighet och svartsjuka – så var noga med att inte blanda fel här.

Röd är kärlekens och erotikens bäste vän

Att röd är kärlekens färg kan vi alla snabbt hålla med om då denna färgskala är nära kopplat till hjärtat. Färgen återspeglar kärlek och symboliserar även elenergi och passion. Rött fångar snabbt det mänskliga ögat och kan innebära att fara, och utgör på så sätt ett viktigt budskap. Med aktivitet, modig, kraftfull, kärleksfull och revolutionerande som några av färgens positiva färger kan dock röd även symbolisera negativa egenskaper som aggressivitet, farlig och önska. Var även här noggrann med hur du använder färgen och i vilka röd ton du använder.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.